Agyalapi mirigy – hipofízisdaganat

agyalapi mirigy daganat

Felnőtt korú nőknél akár a lakosság 1-4%-ában lehet kisméretű, úgynevezett mikroadenoma, mely a jóindulatú agydaganatok leggyakoribb képviselője. Okozhatja a pajzsmirigy alul vagy túlműködését, fogamzó képtelenséget, emlőből tejcsorgást és egy-két ritkább betegséget.
Szervezetünk kiegyensúlyozott működésének feltétele a sejtjeink közti összehangolt kommunikáció és irányítás. Az endokrin rendszer hormonokkal biztosítja a megfelelő sejtműködést. A hormonokat különböző mirigyeink termelik, ahonnan a véráram szállítja el test szerte az információt. Hormonális rendszerünk összetett és szigorúan szabályozott rendszer.

Az agyalapi mirigy (hipofízis) szerepe

Hormonrendszerünk legfelső irányítója a hipotalamusznak nevezett agyi rész. A hipotalamuszban termelődő hormonok irányítják az agyalapi mirigy hormontermelését. Az agyalapi mirigy felelős a testünk különböző perifériás mirigyeinek működéséért. Ez a két szerv együttes egész hormonális működésünket irányítja. Az agyalapi mirigy által vezérelt szerveink: a pajzsmirigy, a mellékvese, valamint a petefészek és a here.
Az agyalapi mirigy által vezérelt területek:

agyalapi_mirigy_daganat_swiss

  • Tejtermelésért felelős prolaktin hormon termelése
  • Növekedési hormon termelődése (GH)
  • ACTH, ami a mellékvesék hormonális működését szabályozza
  • TSH hormont, ami közvetlenül a pajzsmirigy hormonális működését irányítja
  • LH és FSH nemi hormonok termelődését
  • Az agyalapi mirigyben tárolódik az oxitocin és az ADH.

Az agyalapi mirigy daganat előfordulása

Az agyalapi mirigy daganat, vagy hipofizis mirigydaganat igen gyakori betegség, ami bármely életkorban előfordulhat. Az agyalapi mirigy daganat előfordulási gyakorisága férfiak és nők esetében, sem pedig életkor viszonylatában nem mutat különbséget.

Az agyalapi mirigy daganat okai

A hipofízisdaganatok (adenomák) hormonális rendellenességeket okoznak. Az agyalapi mirigy bizonyos hormontermelő sejtjeinek burjánzása – daganata – következménye attól függ, hogy a mirigy melyik részéből indul ki a daganat.
A csontos üregben található agyalapi mirigy daganat fizikailag elnyomhatja más sejtek működését, így alul-működést is tud okozni. A hipofízisdaganat kiléphet a normális esetben rendelkezésre álló helyéről, ezáltal számos következményt okozhat. (összenyomja az agyi látóideg rostokat, az agykamra összenyomódását okozhatja).

Agyalapi mirigy daganat tünetei

A tumor fiziológiai előrehaladottságától függően a tünetek is változatosak lehetnek: Előfordulhat hormon túltermelés vagy épp ellenkezőleg hormonális alul-működés vagy szemészeti, neurológiai tünetek is.
I. Túltermelődés jelei
Prolaktint termelő daganat esetén:

hipofizis_daganat_MRI_vizsgalat

• tejcsorgás és vérzéskimaradás, meddőség

• férfiaknál heresorvadás, meddőség, impotencia

Növekedési hormont termelő daganat esetén:

• óriásnövekedés (gigantizmus)

• kezek lábak jelentős megnagyobbodása
– Hormonális cukorbetegség
– Cushing-szindróma
– Pajzsmirigy-túlműködés

II. Elégtelen hormontermelés
• pajzsmirigy alulműködés (pajzsmirigy elégtelenség)
• Mellékvesekéreg elégtelenség (Addison kór)
• Vérzéskimaradás, meddőség
III. A látóidegek belső rostjait az agyalapi mirigy daganata megtámadhatja, aminek következménye, hogy a két külső látótér kiesik. Jelentős látásromlást tapasztal a páciens.

Agyalapi mirigy daganat kivizsgálása és kezelése

Amennyiben Önnek kellemetlen mellfeszülése, emlő váladékozása, fejfájása, vagy látásának komoly megváltozása a panasza, keresse haladéktalanul belgyógyászainkat vagy neurológusainkat, hogy kivizsgálása akár 1-2 nap alatt végig futhasson rendszerünkben. Aki időt nyer, életet nyer.
Belgyógyászati, neurológiai, szemészeti vizsgálatokat követően a legmodernebb képalkotó eljárásokkal CT és MRI segítségével meghatározzuk a szükséges kezelési módot.
A hipofízisdaganatok egy része nem igényel műtétet, gyógyszeres kezelésre is jól reagál, a hormontermelés helyreállhat, az adenóma visszafejlődhet.
Az agyalapi mirigy daganat műtét komoly felkészültséget igényel, melyre háttér intézményünk az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet neves sebészei a legalkalmasabbak hazánkban. Ne halogassa rejtélyes tüneteinek kivizsgálását, már most telefonáljon.

Időpontfoglalás + 36 1 225 0566