Csípések, harapások, marások

Harapások és csípések

Leghatékonyabb védekezés az állatharapások ellen, hogy nem simogatja, eteti az állatokat kivéve a bizonyítottan egészséges háziállatokat. A legtöbb állat okozta sérülés etetéskor vagy simogatáskor keletkezik.

Ha harapás vagy karcolás éri emlőstől (denevér is!), azonnal és alaposan ki kell tisztítani bő szappanos vízzel és fertőtleníteni antiszeptikus oldattal (pl. alkohol vagy jód). Fontos rögtön felkeresni a helyi egészségügyi hatóságot az utólagos veszettség oltás miatt, akkor is, ha érvényben van az oltásunk. Megfontolandó antibiotikum szedése a fertőzésveszély miatt. Ha az előző 5 évben nem kaptunk tetanusz oltást, akkor az állat harapás után ajánlott ismétlés.

A mérges-kígyómarás esetén az áldozatot el kell távolítani a kígyó közeléből és lefektetni. Az érintett végtagot mozdulatlanul kell tartani a szív szintje alatt. A zavaró és nyomást kifejtő ruhadarabokat és ékszereket le kell venni. A végtagot kössük el úgy hogy a vér áramlását nem akadályozzuk. Szorítókötéseket nem szabad alkalmazni! Az áldozatot a lehető leggyorsabban orvosi rendelőbe vinni, hogy kaphasson antiszérumot. A szabadban mindig viseljünk hosszú nadrágot és csizmát és lehetőleg ne használunk parfümöt.

Gerinctelen tengeri állat marás esetén, mint medúza, helyileg vízzel hígított ecsetet vagy szódabikarbonát lehet használni. Csápokat el kell távolítani óvatosan, lehetőleg ne puszta kézzel. Szúró halak marása esetén a végtagot a 45 celsius fokos vízbe kell egy időre mártani.

Skorpió csípés nagyon fájdalmas de csak ritka esetben életveszélyes, kivéve a csecsemőket. A csípés után a végtagot pihentetni kell és rögtön orvoshoz kell fordulni. Mindig kesztyűt és védőruhát kell hordani, ha dolgozunk a szabadban, kertben. Hálózsákokat, ruhákat és a cipőket ellenőrizzük, mielőtt használjuk.