Fogszabályozás

fogszabalyozas

Szolgáltatási helyek:

  • Swiss Prémium Egészségközpont (1123 Budapest, Nagyenyed utca 8-14.)
  • Kinizsi utcai fogászat (1092 Budapest, Kinizsi utca 22.)
  • Fogászati rendelő – Törökbálint (2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály u. 9.)

Az alábbiakban összegyűjtöttük a fogszabályozásról szóló tudnivalókat, a fogszabályzó típusok ismertetését.

Torlódó fogak, túlzottan nagy rések a fogak között, fájó álkapocs – ezen a fogszabályozás tud segíteni – mely egyúttal a normális rágófelületet is visszaállítja, kialakítja. Látogasson el fogorvosi magánrendelőnkbe, hogy fogszabályozó és fogszakorvos kollégáink segíthessenek a felmerülő kérdések tisztázásában és hatékony fogszabályozás megkezdésében.

A fogszabályozási kezelés leírása

10-ből 8 személy esetében valamilyen fogazati, vagy állcsont eltéréssel találkoznak a fogorvosok. Az eltérések fogszabályozást igényelnek – célja, hogy a fogazat és az állcsontok funkcionálisan és esztétikailag is helyreállításra kerüljenek. A szabályos fogsor, a felszabadult mosoly egész éltünk során az önbizalmunk megerősítője lehet.

Ma már senki sem csodálkozik a felnőtt fogszabályzókon, sőt. A fogazat korrekciója minden életkorban aktuális és elkezdhető. Természetesen az ideális, ha már kisgyermekkorban a szülők figyelmet fordítanak a kicsi egészséges fogazatának kialakítására. Felnőtt és gyermek fogszabályzásnak a technikai eszközei eltérőek, de a céljuk azonos.

A fogszabályozás menete általában a következő:

Fogszabályozó készülékek

  • Damon Q lágy erővel működő fogszabályzó: A készülék nagy előnye, hogy lágyabb / csontbarát erőkkel készteti a fogakat mozgásra. A fogszabályozásban ez dinamikusan fejlődő terület. A készülék nagyobb komfortot biztosít több hagyományos fogszabályzóhoz képest. alkalmas helyteremtés céljából a foghúzás elkerülése céljából. A Damon Q lágy erővel működő fogszabályozó használata rövidebb kezelési időt és ritkább rendelői vizitet kíván.
  • Damon Clear: Ez a rendszer a Damon Q továbbfejlesztett, új generációs változata, amely nem fémszínű, hanem átlátszó műanyag elemekből áll (ún. fehér fogszabályozó). Viselése során sok esetben fel sem tűnik beszélgetőpartnerének, hogy fogszabályzót visel. A készülék  ugyanolyan tartós, mint elődje és rendelkezik annak minden előnyös tulajdonságával, csak éppen sokkal esztétikusabb.
  • A Happy Smile a jelenleg elérhető egyik legesztétikusabb fogszabályozó rendszer. Kialakításának köszönhetően szinte észrevehetetlen. Az esztétikus megjelenés mellett, komfortos viselést biztosít. A fogszabályozó kivehető így az étkezések és a fogtisztítások is akadálytalanul történnek. A Happy Smile fogszabályzó a fogakra pontosan illeszkedő áttetsző „kupakok”-ból áll, melyeknek hatása egymásra épül. A síneket egy különleges szoftver segítségével tervezik. Az alsó és felső sínek külön vannak. Egy-egy sínt átlagosan2 hétig kell viselni napi 20-22 órában.

Gyermek fogszabályozás

Kivehető fogszabályzó

Rendelőnkben széles választékban kaphatók kivehető (éjszakai) fogszabályzók. Ezeket a készülékeket elsősorban gyermekkorban használjuk. A legalkalmasabb időpont az ún. vegyes fogazati időszak, amikor a gyerekeknél elindul a fogváltás, általában 7-10 éves kor között. Ebben az időszakban lehetőség van az állcsontok és a fogazat helyes irányba való terelésére. Ezen kívül könnyebb a gyerekek rossz szokásukról való leszoktatása is pl. ujjszopás, nyelvlökéses nyelés. A kivehető készülékekkel tartósabb eredményt lehet elérni, mivel a növekedést használjuk ki a kezelések során. A készülékek készülhetnek egy állcsontra vagy mindkettőre.

A készülékek közül leggyakrabban a különböző tágítócsavaros lemezeket, a két állcsontra illeszkedő bimaxilláris készülékeket és a miofunkcionális trénereket alkalmazzuk. A tágítócsavaros lemezek elsősorban helyteremtésre és egyszerűbb eltérések kezelésére szolgálnak, míg a bimaxilláris készülékek elsősorban funkciós és harapási rendellenességek kezelésére alkalmasak. A miofunkciónális trénerek az izomerőt használják  fel a növekedés befolyásolására, segíti a fogazat, az állcsontok és az izmok helyes fejlődését, valamint jó hatásfokkal segít a rossz szokásról való leszoktatásban. A trénerek már 4-5 éves kortól alkalmazhatók, pl. a cumit helyettesíthetik.

Funkcionális trénerek –A myofunkcionális kivehető készülékeknek a fogszabályozási folyamatok kezdetén lehetnek nagy segítségünkre.

Közvetlenül az izmokra gyakorol hatást, befolyásolva ezzel azok növekedését, fejlődését. A kezelés már 5 éves kortól elkezdhető, de természetesen mindig fontosak az egyéni jellemzők, a páciens fejlettsége és hozzáállása is. A készüléket azért érdemes már ilyen fiatal korban alkalmazni, mert segíti a fogak megfelelő helyen történő előtörését, az állcsontok és az izmok helyes fejlődését.

<< Vissza a fogászat főoldalra <<