Külföldi utazás terhesség alatt

Külföldi utazás terhesség alatt

A hosszabb külföldi utazásokat a terhes nők számára érdemes kerülni a következő állapotokban:

  • cukorbetegség esetén,
  • magas vérnyomás esetén,
  • korábbi terhességben történt komplikációk esetén (vetélés, koraszülés)

Az egészséges terhes nő számára a terhesség második trimesztere lehet a legbiztonságosabb egy külföldi utazáshoz, a 3. trimeszter viszont a legkevésbé biztonságos.

Egészségügyi ellátás lehetősége

Külföldi utazás előtt mindenképpen tájékozódjon a célországban elérhető sürgősségi és koraszülött ellátások meglétéről, elérhetőségeiről, beleértve a kórházak, klinikák, orvosok elérhetőségeit. Jobb, ha tartózkodnak olyan országokba való utazásoktól, ahol nem elérhetőek a modern szülészeti és koraszülési ambulanciák, klinikák.

Sárgaláz

Az élő sárgaláz vírust tartalmazó vakcina általánosságban nem adható terhesség alatt. Ezért, amennyiben csak lehetséges, a terhes nők számára javasolt kerülni azokba az országokba való utazást, ahol sárgaláz-fertőzéssel kell számolni. Ezek az egyenlítői Afrika és Dél-Amerika országai. Amennyiben az utazás elkerülhetetlen, a sárgaláz oltás beadását mérlegelni kell a kockázatok tekintetében.

Malária prophylaxis

A maláriafertőzés mind a terhes édesanyára, mind pedig a születendő gyermekre nézve életveszélyes betegség. Javasolt elkerülni azokat az országokat, ahol maláriafertőzés előfordulhat. A jelenleg elérhető megelőzési gyógymódok egyike sem 100 százalékosan hatásos. Ha mégis halaszthatatlan a maláriás területekre való utazás, a rovarok elleni védelem szabályait legszigorúbban kell követni. A DEET tartalmú rovarriasztó szerek használata terhes nők részére csak indokolt esetben lehetséges.